top of page
Search

Tečaj angleščine: ali morate biti tudi tam popolni?

Updated: Dec 14, 2023


Tečaj angleščine ali nemščine lahko predstavlja stres - ali pa sprostitev, odvisno od naše naravnanosti. Ko sem pred leti delala kot učiteljica angleščine in nemščine na večernih tečajih v jezikovni šoli, sem imela zelo zanimivo izkušnjo, ki mi je veliko povedala o nas Slovencih.


Na nekem tečaju angleščine je bila poleg Slovenk udeleženka tudi neka Italijanka. Ta je zelo rada govorila in se ni obremenjevala s tem, ali ji gre dobro ali ne. Nekatere Slovenke so bile za razliko od nje precej bolj zadržane. Čeprav sem skrbela za to, da so ves čas vsi tečajniki prišli na vrsto za govorjenje, pa je vendarle zaradi njene govorne vneme ona med vsemi največ govorila.


Potem je prišel končni test. Slovenke, ki so bile zadržane, so pisale tako dobro, da so dobile oceno 10, medtem ko je Italijanka dobila oceno 8.


Dobro za Slovenke, si mislite? Ja, 10 je res lepa ocena. Vendar pa ti ocena sama po sebi ne da veliko vrednosti. Prepričana sem, da je Italijanka (ki je dobila 8, kar je še vedno lepa ocena) 𝓿𝓮𝓵𝓲𝓴𝓸 𝓿𝓮č 𝓸𝓭𝓷𝓮𝓼𝓵𝓪 𝓸𝓭 𝓽𝓮č𝓪𝓳𝓪 𝓪𝓷𝓰𝓵𝓮šč𝓲𝓷𝓮, 𝓼𝓪𝓳 𝓳𝓮 𝓳𝓮𝔃𝓲𝓴 𝓭𝓮𝓳𝓪𝓷𝓼𝓴𝓸 𝓿𝓮𝓼 č𝓪𝓼 𝓾𝓹𝓸𝓻𝓪𝓫𝓵𝓳𝓪𝓵𝓪. Delala je napake – pa kaj zato? Saj sem bila jaz zato tam, da sem jih popravljala.


Ali ste bolj podobni tej pogumni Italijanki ali tem zadržanim Slovenkam? Če je slednje, potem vas spodbujam, da 𝓸𝓹𝓾𝓼𝓽𝓲𝓽𝓮 𝓼𝓽𝓻𝓪𝓱 𝓹𝓻𝓮𝓭 𝓷𝓪𝓹𝓪𝓴𝓪𝓶𝓲 𝓲𝓷 𝓼𝓲 𝓾𝓹𝓪𝓽𝓮 𝓰𝓸𝓿𝓸𝓻𝓲𝓽𝓲, 𝓽𝓾𝓭𝓲 č𝓮 𝓼𝓽𝓮 𝓹𝓻𝓲 𝓽𝓮𝓶 𝓷𝓮𝓹𝓸𝓹𝓸𝓵𝓷𝓲. Še posebej na tečaju angleščine ali nemščine.


Se želite znebiti strahu pred nepopolnostjo in pogumno spregovoriti v angleščini ali nemščini? Pišite mi in povedala vam bom, kako vam lahko pomagam.


5 views0 comments

Commentaires


bottom of page