top of page
Search

Učenje tujih jezikov? Želim se učiti kot otrok

Updated: Jan 20, 2023
Učenje tujih jezikov je lahko podzavestno ali pa zavestno. Katero je bolj učinkovito?


Kot 𝓸𝓽𝓻𝓸𝓬𝓲 smo se materni jezik učili tako, da smo ga 𝓹𝓸𝓭𝔃𝓪𝓿𝓮𝓼𝓽𝓷𝓸𝓼𝓻𝓴𝓪𝓵𝓲 𝓲𝔃𝓸𝓴𝓸𝓵𝓲𝓬𝓮. Ali lahko na tak način poteka tudi učenje tujih jezikov pri odraslih?


Seveda lahko.

Idealna situacija je, da gremo ž𝓲𝓿𝓮𝓽𝓲𝓿𝓭𝓻ž𝓪𝓿𝓸, kjer ljudje govorijo ta jezik, in tako omogočimo, da smo nenehno »bombardirani« z vseh strani s tem jezikom. Kaj pa, če ne želimo živeti v to državo?

Tudi tako si lahko ustvarimo pogoje, da smo 𝓿𝓮𝓵𝓲𝓴𝓸 𝓲𝔃𝓹𝓸𝓼𝓽𝓪𝓿𝓵𝓳𝓮𝓷𝓲 temu tujemu jeziku:


- poslušamo avdio posnetke v tem jeziku; 👂

- gledamo video vsebine in filme v njem; 👀

- beremo knjige; 👁️

- pogovarjamo se z ljudmi v tem jeziku, na primer učiteljem/coachem. 👅


Podzavestno učenje tujih jezikov je zelo koristno. Ampak bodimo iskreni: kot otroci smo bili jeziku izpostavljeni CEL DAN.

Potrebovali smo tudi VEČ LET, preden smo resnično obvladali svoj materin jezik

.

Odrasli, ki smo že sposobni abstraktnega mišljenja, se veliko 𝓱𝓲𝓽𝓻𝓮𝓳𝓮𝓷𝓪𝓾č𝓲𝓶𝓸 pravilno uporabljati tuj jezik, če se ga učimo 𝓣𝓤𝓓𝓘 𝓼𝓹𝓸𝓶𝓸č𝓳𝓸 𝓼𝓵𝓸𝓿𝓷𝓲𝓬𝓮. S slovnico se učimo struktur in vzorcev v tujem jeziku; naučimo se, v kakšnih primerih se te strukture uporabljajo; dobimo tipične primere; in začnemo tvoriti lastne primere.


Če se želimo kmalu naučiti nek jezik, je 𝓷𝓪𝓳𝓫𝓸𝓵𝓳 𝓾č𝓲𝓷𝓴𝓸𝓿𝓲𝓽𝓪 𝓴𝓸𝓶𝓫𝓲𝓷𝓪𝓬𝓲𝓳𝓪 𝓸𝓫𝓸𝓳𝓮𝓰𝓪: podzavestnega srkanja jezika in zavestnega učenja slovnice.


Učenje tujega jezika (angleščine ali nemščine) z mano vključuje kombinacijo podzavestnega in zavestnega učenja, ki vam bo pomagala kar najhitreje osvojiti želeni jezik. Pišite mi in lahko začneva!

8 views0 comments

Comentários


bottom of page