top of page
Search

Učenje nemščine v originalnem okolju

Updated: Dec 14, 2023


Pred kratkim sem bila na službeni poti na Dunaju. Kako mi je všeč to mesto! ❤️ V njem sem bila že večkrat, pa me vedno znova očara. V njem so:

- cesarske palače, - bogati muzeji in galerije, - mogočne cerkve; - pisane nakupovalne ulice, - razvejan in učinkovit promet, - ljudje iz mnogih koncev sveta.


Glede na to, da sem tudi učiteljica in coachinja za nemščino, mi je bilo zelo všeč tudi to, da sem bila ves teden obkrožena z nemščino:

- poslušala sem ljudi okoli sebe govoriti v nemščini;

- brala sem besedila v nemščini – ko sem šla v muzej, sem se zavestno odločila, da bom namesto angleških razlag brala nemške, tako da bi se res čim bolj »potopila« v ta jezik;

- tudi govorila sem v nemščini;

- na koncu sem že razmišljala v tem jeziku, spontano so mi prihajale na misel besede, za katere sploh nisem vedela, da jih znam uporabljati.


Uau, to je res fascinantno! 😲 🌟


Vsakomur, ki se je podal na pot učenja nemščine ali angleščine, toplo priporočam, da obišče državo, v kateri govorijo njegov ciljni jezik. Vedno to ni mogoče. Lahko pa si sami ustvarimo vsaj del takih razmer za učinkovito učenje nemščine ali angleščine. Lahko:

- beremo knjige, novice in druge informacije v tem jeziku;

- poslušamo avdio knjige, novice in druge avdio posnetke prek interneta;

- se spoprijateljimo z nekom iz te države in ga povabimo na klepet na Zoom.


Možnosti imamo danes veliko, treba jih je le izkoristiti. Seveda je najbolje, da izbiramo tiste vsebine, ki so nam zanimive, tako se nam bodo stvari veliko bolj vtisnile v spomin. Ne morem pa preveč poudariti pomena izpostavljenosti tujemu jeziku za učenje nemščine ali angleščine. Naši možgani dejansko shranjujejo besede, strukture in način govora in ti potem odzvanjajo kasneje, ko razmišljamo ali govorimo. Če se redno in pogosto izpostavimo poslušanju in branju (in po možnosti tudi govorjenju) v tujem jeziku, potem lahko zelo skrajšamo čas učenja tujega jezika. 🧠 ⌚


Želite tudi vi skrajšati čas učenja nemščine ali angleščine? Pišite mi, učite se z mano in dobili boste mnogo koristnih nasvetov.

0 views0 comments

Comments


bottom of page