top of page
Search

Miselna naravnanost za hitro učenje jezikov

Updated: Dec 14, 2023Nimam talenta za jezike. Ne smem delati napak. Ne morem se naučiti tega jezika. Pretežko je.


So vam te misli kaj znane? To so misli strahu in obupa. Včasih se jih niti ne zavedamo, saj so tako vsidrane v naš um, da so že avtomatske. Ker nas ovirajo pri učenju tujega jezika in govorjenju v njem, je dobro, da se jih zavemo in jih nadomestimo s pozitivnimi mislimi. Morda ste že slišali za razliko med togo in rastočo miselnostjo (angleško: fixed mindset, growth mindset).


Če imamo togo miselnost, verjamemo, da: - so inteligenca, osebnostne lastnosti in talenti dani ob rojstvu in se ne spreminjajo, ne razvijajo; - je za uspeh je ključen talent; - so izzivi, tveganje in neuspeh negativne stvari; - če naredimo napako, je z nami nekaj narobe – jih jemljemo osebno.


Pri togem razmišljanju smo usmerjeni predvsem v rezultate. Pomembno nam je, da se dokažemo. Ne želimo razkriti svojih pomanjkljivosti. S tem si omejimo priložnosti.


V nasprotju s tem pa pri rastoči miselnosti verjamemo, da:


- se naše sposobnosti lahko razvijajo, če vložimo vanje dovolj truda in smo dosledni;

- sta za uspeh ključna trud in prizadevnost:

- uspeh nastane, ko sprejmemo izziv in si prizadevamo za njegovo rešitev;

- so napake dobrodošle, saj prek njih spoznavamo, kje se lahko izboljšamo.


Pri rastoči miselnosti smo usmerjeni v proces. Pomembno nam je, da se razvijamo. S tem ustvarimo priložnosti za nove uspehe.


Če ste se ob branju tega besedila ujeli, da razmišljate togo, nikar ne obupujte. Bodite veseli, da ste to odkrili. Zdaj lahko to spremenite. Naša miselna naravnanost se lahko spremeni tudi večkrat na dan. Zato je pomembno, da smo pozorni nanjo in jo zavestno usmerjamo.


Pa še nekaj misli, ki si jih lahko ponavljamo, da razvijamo rastočo miselnost:


Razvijam svoj talent za jezike. Napake so dobrodošle, saj prek njih spoznam, kje se lahko izboljšam. lahko se naučim ta jezik, če vložim dovolj truda v to in sem dosleden.


Če se želite učiti angleščino ali nemščino v okolju, ki spodbuja rastočo miselnost, ter delati na svojem pozitivnem odnosu do vaših sposobnosti, vam lahko pri tem pomagam. Sem certificiran Advanced Neurolanguage Coach®, akreditiran s strani mednarodne zveze z coaching (ICF). Kontaktirajte me in pogovorila se bova o načinu skupnega dela.

7 views0 comments

Comments


bottom of page