top of page
Search

Če želite biti uspešni pri učenju tujih jezikov ... športajte 🧠

Updated: Dec 14, 2023Za učinkovito učenje tujih jezikov je potrebno še kaj več kot le sedenje za knjigami ali računalnikom. Kaj to je in zakaj, vam razrivam spodaj.


Pred leti sem ugotovila, da me intenzivno intelektualno delo v službi zelo izčrpa. Po naporni službi se mi je zdelo, da sploh ne morem več razmišljat. Potem sem odkrila, da mi sprehodi, vožnja s kolesom ali drugo gibanje na svežem zraku dajo novo energijo in motivacijo ter da se mi misli zbistrijo. Fizična aktivnost je tako postala nuja, naložba v mojo produktivnost.

Nekaj časa nazaj sem brala o tem, kako je gibanje prava poslastica 🍰 za možgane. Četudi ti znašajo samo 2 odstotka telesne teže, porabijo 20 odstotkov energije. Z vadbo se poveča dotok krvi v tkiva. Zaradi povečanega dotoka krvi telo ustvarja nove žile, ki prodrejo globlje v tkivo. In več ko je žil, boljša je oskrba z energijo in kisikom in boljše je odvajanje škodljivih odpadnih snovi.


Gibanje torej prinaša več krvi tudi v možgane, s tem pa več energije v obliki glukoze ter kisik, ki veže nase odvečne toksične elektrone. Stimulira tudi beljakovino, ki omogoča nevronom, da se povezujejo med seboj. 🤸


Raziskave kažejo, da gibanje izboljšuje večino kognitivnih sposobnosti. Torej to velja tako za učenje tujih jezikov kot tudi druge vrste intelektualno delo. Če se boste gibali, boste tako regenerirali svoje možgane, ki bodo posledično bolj učinkoviti pri učenju tujih jezikov. 👅

7 views0 comments
bottom of page